Közéleti Lúzer

a bohóc mindenről beszélhet

Orbán az utolsó Jedi

2018. március 20. 11:34 - abohóc

Mese egy nem is oly távoli galaxisból

Egy nem is olyan messzi galaxisban egy ifjú jedi született. Nem tudta akkor még, hogy szigorú apja, miért bánik vele ilyen keményen. Az ifjú korát még a Birodalom vörös mételyében kellett leélnie, de már érezte, hogy a benne szunnyadó erőnek ez a rendszer gátat vet. Ifjú éveit a sport és a tanulás tette ki. Még a Jedi Akadémia előtt A Birodalom sorkatonája lett.

viktorfoci.jpg

 

A Jedi Akadémián megismerte az új nyelv titkait. A tanulmányai alatt egy kisebb lázadó csoport prominens tagja lett. A csoport megalakította az első társadalmi szempontokat elemző lapjukat: a Századvéget. Ebben az időben ismerkedett meg az Erő (Soros) sötét oldalával. A Sötét oldal nem volt rest és nem csak a kis galaxist mutatta meg, hanem az akkor ismert, fejlett univerzumot is. A kis jedi nagyon sokat tanult. Szívta magába az összes lehetséges információt. Az univerzum egyik kiemelt Jedi Akadémiáján tanult tovább.

 

497.jpg

Már tanulmányi éveiben megismerte a politika hatalmát. Mivel rendkívül okos volt, tudta, hogy a Birodalom csak annak ismeretével, és belülről dönthető meg. Ezért erkölcsi tartását megtartva, a Birodalom látszólagos hívévé vált. A birodalmi rendszer elleni elégedetlensége a sorkatonaság alatt alakult ki. Ekkorra már a fejében tudatosodott, hogy a Jediknek meg kell változtatni a rendszert, de a hogyan még váratott magára, egészen addig, míg a Birodalom látszólagosan meggyengült, és a Nép változásért kiáltott. A kis Jedi megkapta a nagy esélyt. A régi Birodalom kivégzett lázadóinak újratemetésén, a Népnek kedves, a Népet feltüzelő beszéddel jelent meg a politika térképén. Ekkor már nyilvánosan a Lázadó egyik kiemelkedő képviselője volt. Jelen volt, de az öreg jedik nem vették komolyan. Valószínűleg ez volt az, ami az ifjú Jedit felbosszantotta. Ez volt az, ami elindította benne, hogy megismerje az Erő igazi Sötét oldalát. Ez volt az a pillanat, amikor ígéretet magának, hogy leszámol az öreg jedik begyöpösödött hozzáállásával. És bár az öregek sejtették, hogy az ifjúban nagy erő lakozik, de azt hitték, ha távol tartják, azzal mindent megoldanak. Nem vették figyelembe, hogy az idő kíméletlen velük is.

28084.jpg

A Lázadók első politikai győzelme után, az ifjú Jedi már a politika valódi pályáján tevékenykedett. De pontosan tudta, hogy neki még nem osztottak lapot. Neki még nagyon sokat kell tanulnia. Bár ifjúi lelkesedése biztosan több dühkitörést is okozott, de tudta, hogy kifelé türelmet kell mutatnia. És a kis Jedi türelmes volt. Még akkor is, amikor a Birodalom először tért vissza, sőt a vezetők a régi gárda tagjai voltak. De a Birodalom pontosan tudta, hogy nem használhatja régi eszközeit. A Birodalom első visszatérése hozta meg a kis Jedi első nagy áttörését. A következő választáson megkapta a rég áhított hatalmat. De valószínűleg akkor még nem fogta fel, hogy a benne szunnyadó erő még nem elég erős, hogy meg is tartsa a hatalmát. Bár régi akadémista társai mellette voltak, hűen, lojálisan, De a rendszert a kis Jedi túl látványosan akarta magára formálni. Annyira drasztikus változást akart, hogy pár hű társa el is fordult tőle. Legnagyobb bosszúságára a rendszere meg is bukott, sőt a Birodalom sith lovagja került hatalomra. Bár a sithektől elvárhatnánk, hogy véres leszámolást hajtsanak végre, az ifjú sith ezt nem tette meg. Azt gondolta, a birodalmi bélyeg ellenére egy demokratikus rendszert alakíthat ki. De a Birodalom még régi, hatalommal bíró csatlósainak ez nem tetszett. Azt várták mikor fog hibázni. És a sith hibázott. A Birodalom régi fegyverével tett rendet egy lázadás alkalmával. Bele is bukott.

Az ifjú Jedi a sith uralkodása alatt tovább gyakorolta az Erő használatát és tovább ismerkedett a Sötét oldallal. De senki sem vette észre, hogy az ifjú Jedi ereje már réges régen erősebb, mint a mestereké. 

hqdefault.jpg

És az első adandó alkalommal az ifjú Jedi, aki közben bölcs, érett mesterré vált, újra hatalomra került. De eddigre  a Sötét oldal már teljesen rabul ejtette. Tudta, hogy hatalmát csak akkor tarthatja meg, ha a trónon egyedül van. Ha nincs tanítványa, ha nincs mestere. Ha a Nép csak őt ismeri, csak rá hallgat, csak az Ő szava hallható. És az ifjú Jedi elkezdett leszámolni a lázadók régi rendszerének minden elemével. A korábbi társaival vagy likvidálta politikailag, vagy a Sötét oldalhoz híven, ármánnyal másik galaxisba küldte. Akik korábban mellette volta, ma már nem látnak lapjaiba. Minden potenciális utódot eltávolított. Pontosan tudta, hogy nem az ideológia, nem az Erő vagy a Sötét oldal számít, hanem a hatalom. És annak érdekében, hogy a hatalmat meg tudja tartani, az eddig ismert két oldal helyett egy új, a Nép számára elfogadhatóbb ideológiát alkotott. A saját oldalát. És mivel csak ő hallható, mindenki más ellenséggé vált. Legyen az öreg, bölcs lázadó, vagy birodalmi, aki nincs vele, az a Nép ellen van. Rájött arra is, hogy a rendszert elsőre csak kis lépésekkel lehet megváltoztatni, de azt is megérezte, hogy nincs senkinek se hatalma felette. Ereje olyan nagy, hogy már fénykardhoz sem kell nyúlni. Csak egy nyilvános csatát vállalt, amikor legfőbb csatlósát kellett legyőznie. Tudta, hogy a csatlós erkölcsileg gyenge lábakon áll. Hiába kezelte az ifjú Jedi orgánumait, a csatlós, aki talán a legokosabb, legtöbb információval bír a Jedi rendszeréről, nem vette észre, hogy az ifjú Jedi már rég túl nőtt rajta. Nem vette észre, hogy nem lesz nyílt fénykardpárbaj, nem vette észre, hogy már a kihívás pillanatában elvesztett mindent. Az okos csatlós, ma Obi Van Kenobiként, remeteként próbálja a Lázadók új seregét felépíteni. De nincs új, a tehetség lekisebb szikrájával bíró tanítvány. Aki elkezdett tanítani, az első csatában elbukott. Azonban az ifjú Jedi pontosan tudja, hogy az elbukás nem elég, az új tanítványt teljes erővel akarja megsemmisíteni. Talán már meg is semmisítette. 

14569301_1517fa7479d238df29cc9067ca88f078_wm.jpg

Mindeközben az ifjú Jedi szisztematikusan megsemmisítette a Jedi Akadémia minden formáját, sőt akik csak gondolatban is tanulni szeretnének, azokat legfőbb Nép ellenségnek kiáltja ki. Bár a Sötét oldal minden erejét birtokolja, azt a Sátán legfőbb eszközének mutatja. De a kis Jedi legfőbb hatalmi ereje nem ebben rejlik. Rájött, hogy a hatalom megtartása érdekében vissza kell nyúlnia a Birodalom alapítóihoz. Meg kell keresnie az Alapítók utódjait, akik még mindig nagy erővel bírnak. És a kis Jedi erejét eladva, az új Alapítóval szövetségbe lépve erősíti hatalmát, amely mára megdönthetetlen.  

48a5bf9775bc3400e42d9244316755c35a77013f.jpeg

Mai napig nem lehet tudni hogy a kis Jedi a Birodalom sötét erejét birtokoló tanítvány, vagy ő az Utolsó Jedi, aki uralni tudja mindkét oldalt. 

 

 (A Közéleti Lúzer egy szubjektív vélemény. Ha tetszett kövesd a blogot, vagy likeold a Facebook oldalt.)

Kapcsolódó cikk: 5 ok, amiért nem fog megdőlni az Orbán-rezsim.

Szólj hozzá!

5 ok, amiért nem fog megdőlni az Orbán-rezsim

2017. december 27. 12:46 - abohóc

orban1.jpeg

Orbán Viktor egy zseni! Lassan itt van a 2018-as év, a Választások éve. Ilyenkor felbolydul a politikai élet. Még azok is véleményt formálnak, akik a korábbi években egy pillanatig sem foglalkoztak a hazai politikával. És mindenki érzékeli, hogy az élet ma Magyarországon rosszabb. Nem gazdaságilag, sokkal inkább mentálisan, rossz a közérzetük az embereknek. Ennek legfőbb oka, nem az egyik vagy másik oldal politikai uralma. Sokkal inkább az értéktelenség.

Mert az emberek nem vakok. Pontosan látják és érzik, hogy amíg az egyszeri ember 10-12 óra munkával nem tud annyit dolgozni, hogy kényelmesen megéljen, hogy ne féljen attól, mikor kap felszólítást, mikor csenget a végrehajtó, addig a mai politika kegyeltjei olyan mennyiségű vagyont halmoznak fel, amit józan ésszel fel sem lehet fogni. Az egyszeri ember hiába olvassa, ki mennyi milliárdot tett ide vagy oda, amikor maximum milliós tételben képes gondolkodni. Hiába látja, hogy Lamborghinivel, vagy Mercedes-szel rohangálnak, mikor a Suzuki vagy a Kia lecserélése is sok év kemény spórolásával lehetséges. A hétköznapi ember  egyszerű üzeneteket ért meg. De a mai politika olyan mennyiségű hírt ömleszt rá, hogy inkább már nem foglalkozik vele. 

Akkor mégis miért nem fog megdőlni az Orbán-rezsim? 

1. VÍZIÓ

Orbán Viktor nagyon pontos víziót, jövő képet ad szavazóinak. Ezzel a vízióval az egyszeri ember azonosulni tud. Külön csavar benne, hogy az orbáni jövőkép negatív, sötét és félelmetes. Olyan amitől rettegünk. De a legnagyobb lelemény, hogy ebből a katasztrofális jövőből csak Orbán ad reményt, csak ő tud minket kivezetni. Az már csak hab a tortán, hogy a felvázolt jövő valójában nem úgy létezik. És ez az orbáni kommunikáció legnagyobb trükkje, a felvázolt jövőkép egy része igaz. De a hazai hírdömping annak érzékeny részeit túlhangsúlyozza. Így az ellenzék nem tudja azt lesöpörni, csak bénán magyarázkodni. Ilyen a Soros-terv, a migráns invázió. Az ellenzék nem mondhatja, hogy nincs Soros, mert a hazai civil szervezetek legnagyobb támogatója. De ha az egésznek az egy része igaz, akkor a szavazók a másik nem bizonyítható részt is elhiszik. És az ellenzék csak makog, és magyarázkodik.

2. HIT

Orbán és holdudvara pontosan felmérte, hogy az embereknek kell a megváltó.  A jól felépített orbáni bálvány, maga Orbán az, aki a hétköznapi emberről levette a gondot. Orbán nagyon ügyel arra, hogy ő a luxus legkisebb jelét se mutassa. Az hogy a holdudvar, vagy a rokonság hogyan él, már csak kommunikációs kihívás. A Nép őt szereti. És a szavát nem lehet megkérdőjelezni. A jól szervezett csapat minden lépésével alátámasztja az orbáni képet. Ne gondoljuk, hogy egy-egy kormányzati politikus kikacsintása nem a tervezett kommunikáció része. Navracsics antisorosozós megnyilvánulása, Semjén vadászelméletei, Lázár intellektuális mentegetőzése mind mind a jó vezető jutalma. Engedi játszani a gyerekeket. És a szavazók ezt pontosan látják, sőt maguk gyártják a mentséget. Hiszen az Orbánba vetett hit ezt meg is követeli. Még azok a szavazók is, akik elgondolkodnak azon, hogy '18ban a másik oldalra szavazzanak, ha konkrét kérdéssel szembesülnek, azonnal Orbán védelmére kelnek. Orbán a tudatosan felépített kommunikációval elérhetetlenné, lassan lassan mitikus figurává vált. 

big_0012992838.jpg

3. BIZTOS SZAVAZÓK

Az orbáni kommunikáció mögött nagyon pontos kalkuláció van. Nem foglalkozik a bizonytalan szavazóval, hiszen pontosan tudja, hogy a hatalom megtartásához hány emberre van szüksége. Ezt a számot minden kampány, minden program nélkül eléri a Fidesz. Ha jól megfigyeljük, a kommunikációban soha nincs program. Csak üzenet. Az üzenetek pontosan célzottak. Nem az átlagos embernek szól. Csak és kizárólag a saját táborának. A nagytestvér nemcsak figyel, de biztosítja híveit, hogy gondoskodó tekintetét hívein tartja. A kormány egy csepp energiát sem fordít bizonytalan kimenetelű kommunikációra. Csak a biztos szavazókat tartja egyben.

4. EGYSZERŰ RÖVID ÜZENETEK

Megint csak meg kell említeni, hogy Orbán egy zseni. A szavazóinak trumpi 160 karakteres egyszerűséggel üzen. Nem bonyolítja. Az üzenet célzott, tervezett. A kommunikációs csomagok csak egy üzenetet tartalmaznak, azokat a lehető legkönnyebben értelmezhető formában adja át. A Nép egyszerű fia, a Népért, a Néppel. Kerüli a picsogó értelmiség idegen szavainak okoskodó önigazolását. Boldog Karácsonyt, oszt jó napot! És hogy reagál az ellenzék. Az értelmiség álságos fegyverével próbálja magyarázatra kényszeríteni Orbánt. Hosszú szónoklatok, aminek se eleje, se vége. Olyan parlamenti és utcai retorikákkal találkozik a bizonytalan szavazó, amivel nem hogy nem tud azonosulni, de még meg sem érti. Pláne nem az összefüggéseket. És Orbán magabiztosan nevet. Válaszolnia sem kell. 

12297795_14c8765a550f00da9b4bb0835d641f71_wm.jpg

5. EGYSÉG

A legfontosabb ok: az egység. Mind a szavazótáborban, mind a csapatában. Orbán kemény kézzel irányítja a legbelső csapatot. Minden a meghatározott terv szerint működik. Senki sem önfejűsködik. Most sokan azt mondják, ez csak mítosz. És a párton belül egyéniségek vannak. Ez elképzelhető, de az egyszeri szavazó ezt nem látja, nem tudja. Ugyancsak Orbán nagy teljesítménye, hogy a szavazók táborában is megteremtette az egységet. Koherens, együtt gondolkodó, egy célért együtt küzdő csoport. Orbán nagyon ügyesen még címkével is ellátta őket. Ők A magyarok, akik Magyarországért vannak, tesznek. Mindenki más csak hazaáruló lehet. Ami egy nagyon erős, megbélyegző jelző. Esélytelen ellene védekezni. 

De akkor mit tehet a másik oldal?

A legfontosabb, hogy megteremtsék a győzelemhez szükséges szavazószámot. Ebben a táborban egységet kell teremteni. Mindenképpen kell egy címke, ami elnyomja a kormány hazaáruló bélyegét. Egy címke, egy hívószó, amivel azonosulni lehet. 

De honnan lehet megszerezni a szükséges szavazatokat?

Sajnos ma Magyarországon nincs politikai kultúra, politikusi nemzedék. A mai politikusoknak nem hivatásuk, hanem megélhetésük a közélet. A szavazótábort nem politikai célokkal, hanem marketinggel lehet megnyerni. Amíg Orbán a biztos szavazók táborát csábítgatja, addig az ellenzéknek fel kell fedeznie a bizonytalanok eddig érintetlen táborát, a fiatalokat. És amit már minden marketinges, kommunikációs szakember pontosan tud, hogy a Z generáció kételkedő és nem tiszteli a tradíciót. Nem használja a klasszikus kommunikációs csatornákat. A Z generáció nem televíziós csatornán szörföl, hanem YouTube csatornákra iratkozik fel. A Z generáció elérhető és megmozdítható az online kommunikáció segítségével. De sajnos sejthető, hogy a megtört ellenzék ezt sem lenne képes szakértelemmel kezelni. Az online kommunikáció friss, vállalható, hiteles arcokat követel. Olyan valódi politikusokat, mint Macron, vagy Kurz. Akik képesek egy hihető víziót adni a fiataloknak, egy élhető jövőt, ami nem a múlt romjaira épül. az üzenetek rövidek és egyértelműek. Az ellenzéknek el kell felejtenie a kormány akciókra adott reakciókat. A fiatalokat nem érdekli mi volt. Csak az érdekli mi lesz. 

De ma Magyarországon se ilyen politikus, se ilyen csapat nincs. Mert aki politikával akar foglalkozni, az nem a közért, hanem a maga hasznáért politizál. Akár melyik oldalt is nézzük. Szomorú, de az Orbán-rezsim még sokáig élni fog. 

(A Közéleti Lúzer egy szubjektív vélemény. Ha tetszett kövesd a blogot, vagy likeold a Facebook oldalt.)

219 komment
süti beállítások módosítása